Innholdsmarkedsføring er det som på engelsk betegnes som «content marketing». søker du litt på nett, vil du finne flere ulike definisjoner på begrepet og de fleste vil være preget av innfallsvinkelen til den som skrev definisjonen. Content Marketing Institute ble grunnlagt av Joe Pulizzi i 2011. Han definerer begrepet til å være en markedsføringsmetode der du lager og formidler et relevant innhold som distribueres og deretter tiltrekker seg en bestemt målgruppe, og skaper en relasjon.

Uansett hvilken definisjon du velger, er grunnprinsippet det samme. Målet er selvfølgelig å bevare allerede eksisterende kunder, pluss å tiltrekke seg nye. Med bruk av innholdsmarkedsføring skal du få kundene til å komme til deg i stedet for at du skal forsøke å nå ut til de. Dette er en litt annerledes måte for markedsføring enn å gjøre direkte reklame for ditt produkt i en jungel av andre reklamekampanjer.

Hva går innholdsmarkedsføring egentlig ut på?

Denne typen av reklame ligner litt på journalistikk, men likevel er det ikke det. Det som gjør at innholdsmarkedsføring lett kan blandes med journalistikk, er at du bruker virkemidler og fortellerevner som en journalist når du forteller om produktet du ønsker å selge. Dette kan dreie seg om for eksempel artikler, videoer, podcaster, blogger og bilder. Mange knytter en blogg til sin ordinære nettside, eller nettbutikk, og lager artikler der.

Trikset er å lage en artikkel, video, podcast e.l. som målgruppen din finner interessant nok til at de seg velger å klikke på linken som fører til produktet eller produktgruppen du ønsker de skal kjøpe. Det er viktig at du bruker tid på – og tar gjennomtenkte beslutninger for – markedsføringen din. Her gjelder det ikke å selge en enkelt vare, men å skape interesse for det din bedrift kan gi kundene dine.

Hvorfor benytte innholdsmarkedsføring?

Tilliten til direkte reklame har svekket seg betraktelig gjennom de senere årene. Folk reserverer seg mot direkte reklame både pr. post og i telefonen. Ved å benytte innholdsmarkedsføring må du gi ditt publikum nyttig informasjon som kundene er på utkikk etter, og da uten salgsfremmende innhold. Innholdet ditt må være av en slik art at kundene dine finner deg ved å søke etter de tingene du skriver om i f.eks. bloggen din.

Artikkelen, podcasten eller videoen din skal imidlertid gi gode seer- og/eller leseropplevelser for den potensielle kunden. På den måten skal du skape et positivt forhold til din bedrift. Målet er ikke at forbrukerne skal komme og kjøpe én ting av deg, men de skal bli kjent med hele konseptet ditt på en informerende og spennende måte. Selger du kjøkkenutstyr, kan det være smart å legge publisere en spennende matoppskrift med link til salgssiden din.

Hvorfor innholdsmarkedsføring er effektivt

Denne metoden gjør at du knytter tette bånd til målgruppen din, og du gjør det ved å lage relevant og spennende innhold som du deler. Du må heller ikke glemme at søkemotorer som f.eks. Google i dag belønner godt innhold. Når forbrukere søker på Google etter ting du har skrevet om, vil du få mye bedre synlighet i søkemotorene. Det fine med dette er jo også at det ikke koster deg noe.

Ved jevnlig bruk av innholdsmarkedsføring vil du etter hvert merke at du bygger opp en tillit hos både eksisterende og potensielle kunder. Forbrukere vil kjenne igjen bedriften din og kjenne seg trygge der. Dette gjør også at de deler videre dine artikler osv. dersom de føler at dette var god informasjon og at du prioriterer deres behov foran eventuelt salg. dessuten lærer du å kjenne dine forbrukere, og kan forbedre markedsføringsmetoden gjennom kunnskap.

Norsk lovverk

Det norske lovverket er strengt, og har til hensikt å verne forbrukerne best mulig. Markedsføringslovens §3 sier at «Markedsføring skal utformes og presenteres slik at den tydelig framstår som markedsføring». Du må passe på at dette overholdes når du benytter innholdsmarkedsføring også. I tillegg har «Vær Varsom-plakaten» også et punkt som sier du skal påse at det er et klart skille mellom et rent redaksjonelt innhold og markedsføring.

Eksempler på suksessfull innholdsmarkedsføring

I den amerikanske bloggen «Review» kan du finne mengder av tips og erfaringer for oppstart av selskap. Bloggen drives av selskapet First Round Capital, og de investerer i nettopp oppstartselskaper. Via bloggen kommer de i kontakt med gründere og potensielle kunder. Red Bull driver også en suksessfull innholdsmarkedsføring. Vi assosierer ikke lenger varemerket med kun energidrikken Red Bull, men også med et fartsfylte og spennende arrangementer over hele verden.

One Reply to “Content marketing | Bli kjent med innholdsmarkedsføring”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *