Drupal er et CMS-system med åpen kildekode. CMS står for Content Management System – mens på norsk er det noen som sier «publiseringssystem». Likevel er det CMS som er begrepet de aller fleste benytter også på norsk, for denne type system for publisering av innhold på nett. Systemet har en rekke ulike kjente konkurrenter, som for eksempel WordPress eller Joomla!. De ulike CMS-systemene retter seg dog mot noe forskjellige målgrupper.

Drupal er et komplekst rammeverk, og formelt sett kalles det for et «content management framework». Det er tilgjengelig som åpen kildekode, og lisensiert under lisensen GNU General Public License. Teknisk er plattformen laget i programmeringsspråket PHP. Det som skiller Drupal fra mange andre CMS-systemer er at det er «open source», og at det store samfunnet rundt Drupal hele tiden utvikler utvidelser, og ulike distribusjoner som er ferdig til bruk.

Å velge CMS

Når du skal velge CMS, er det en rekke ulike ting du bør ta høyde for. Et godt utgangspunkt kan være å være ærlig om din egen kompetanse, og hvor mye tid du har å legge ned på selve driften av CMS-systemet? Hvis du har mye tid, og vil ha mulighet til å tilpasse store deler av løsningen din, da vil Drupal være et godt valg med mange muligheter.

Hvis du er på jakt etter noe som «bare skal fungere», kan du velge en ferdig Drupal-distribusjon som er laget for omtrent ditt tilfelle. Et annet alternativ er å få hjelp av en spesialist med å sette opp Drupal. Med den store gruppen utviklere som er samlet i miljøet rundt Drupal, vil det være relativt greit å finne noen med riktig kompetanse som kan gjøre jobben til en akseptabel pris.

Komme i gang med oppsett

Uansett om du skal gjøre jobben selv, eller la noen andre hjelpe deg med det, kan det være greit å kjenne til det mest grunnleggende om hvordan Drupal fungerer. I sentrum for enhver Drupal-installasjon finner du en Drupal «core», som er minimum av hva du trenger for å drive en nettside. Denne delen er laget i PHP, og det du trenger på web-serveren er mulighet å kjøre PHP.

I tillegg til dette må det være mulig å ha en database på webserveren, men det er standard funksjonalitet. Utover en Drupal «core» kan du bygge ut din installasjon med ulike moduler og temaer. Disse fungerer som utvidelser som gir deg flere muligheter, som ikke standard finnes i Drupal core. Det er spesielt innenfor utvidelser, i form av moduler og temaer, det store Drupal-samfunnet av utviklere bidrar mye.

Muligheter med Drupal

Det finnes mange tusen ulike moduler, og nesten alle Drupal-installasjoner har sannsynligvis flere moduler installert. Til og med for enkle oppgaver som å laste opp bilder på en enkel måte, er det greit å installere en modul som gjør jobben så lett som mulig. På mange måter kan moduler kanskje sammenlignes med apper på en mobiltelefon – de er like viktige for den totale opplevelsen av systemet som selve kjernen.

Det finnes dessuten muligheter for å koble helt andre systemer til Drupal, via API-kall. For større selskaper og organisasjoner, som bygger en nettside som skal hente og vise informasjon fra mange andre kilder, er dette en nødvendighet. For en privat bruker som skal lage en enkel side er dette kanskje aldri noe som blir aktuelt, men det kan være greit å vite at mulighetene finnes der hvis behovet oppstår.

Alternativer

Drupal er et åpent og relativt komplekst rammeverk for publisering på nett. Dette er et system for den som enten vil tilpasse mye selv, eller eventuelt kan nøye seg med en ferdig distribusjon. Hvis du er helt nybegynner på nett, er Drupal kanskje ikke førstevalget. Da finnes det en rekke enklere alternativer som for eksempel WordPress eller andre selskaper som tar seg av hele driften, og det eneste du trenger å tenke på er å publisere.

Oppsummering

Drupal er et spennende system for publisering på nett. Med alle fordelene fra åpen kildekode, som fleksibilitet og et stort og aktivt samfunn rundt programvaren, er Drupal et godt valg for deg som har litt erfaring med publisering på nett og ønsker å ta steget videre med en mer kompleks nettside der du har mer kontroll over flyten selv. Du kan i stor grad bruke Drupal til akkurat det du selv vil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *