Du har kanskje drømt om å starte din egen blogg eller lage din egen nettside? I så fall er det på tide å slutte å drømme, og gjøre ønskene dine til realiteter. Men før du setter i gang med skrivingen, må du vite hva du skal skrive om, og du bør tenke over hvilken målgruppe du ønsker å rette deg mot. Det første du må gjøre er derfor å utforme en god innholdsstrategi.

Men hva er egentlig en innholdsstrategi? Å utforme en god innholdsstrategi er slett ikke så vanskelig som det høres ut som. En slik strategi er rett og slett en overordnet plan for hvordan bedriften eller du som blogger kan kommunisere med målgruppen din på best mulig måte. Denne planen bør si noe om hvorfor du skal lage dette innholdet, og på hvilken måte. Du bør også tenke over hvordan du skal spre budskapet ditt.

Hvorfor lage en innholdsstrategi?

Se for deg at du er på en ukjent vei, uten kart, kompass eller GPS. Du vet hvor du skal, men du vet kanskje ikke hvor du er, eller hvordan du skal komme deg til målet. Slik kan det også være for mange som driver innholdsmarkedsføring på nett. Du vet kanskje hva du ønsker å formidle, men er ikke like sikker hvordan du skal nå fram til målgruppen din med dette budskapet.

Det er her innholdsstrategien kommer inn i bildet. Se for deg at denne strategien er som en GPS: Den skal ta deg fra det stedet hvor du er nå, til det stedet du ønsker å komme til. En godt gjennomtenkt plan inkluderer også mobile enheter og sosiale medier, så det er viktig å bruke god tid på selve planleggingsfasen, for deretter å sette i gang med selve skriveprosessen.

Slik lager du en god innholdsstrategi

En solid innholdsstrategi handler om hva du tenker rundt tekst, bilder, grafikk og lyd. Alt dette er med på å forme budskapet ditt og gir innholdet mening. Selve teksten er likevel det som er mest avgjørende. Når vi søker i en søkemotor, så gjør vi det dette ved bruk av ord, eller tekst om du vil. Tenk derfor nøye gjennom hvilke ord du bruker, slik at publikum lettere kan finne innholdet ditt.

Tenk også over hvilken «tone of voice» som skal brukes i teksten, og hva målgruppen din er interessert i. Sjekk hvilke andre nettsider du konkurrerer med, og prøv å finne ut av hvordan du kan være bedre eller annerledes. Hvor og hvordan skal publikum finne innholdet i teksten? Ofte er det fornuftig å satse tyngre på annonsering til å begynne med, for så å gå over til en mer organisk spredning av budskapet etter hvert.

Hva kan du tilby? Og hva slags innhold har du?

Hva kan du tilby som ikke allerede finnes på markedet fra før? Hvem er konkurrentene dine, og hva kan du gjøre bedre enn dem? Dette er viktige spørsmål å svare på i prosessen med å lage en produktiv innholdsstrategi. Skal du kunne tilby noe som er bedre enn konkurrentene må du vite hvem de er, og hvordan du passer inn i markedet. Etter hvert som du lærer mer vil strategien din endre seg over tid.

Å kjenne seg selv, og hva som er styrker og svakheter ved innholdet, er også en innlysende fordel. Ta en gjennomgang av innholdet du allerede har på nettsiden eller bloggen din, og prøv å se på det med nye øyne. Å gjennomgå innholdet med et kritisk blikk er hardt arbeid, og ikke alltid like morsomt. Men det er en jobb du kan få veldig mye igjen for når strategien skal utformes.

Hvilke resultater ønsker du?

Hva ønsker du egentlig at innholdsstrategien din skal resultere i? Det er liten vits i bruke masse ressurser på å satse på noe nytt, uten å ha klare målsetninger om hva du ønsker å oppnå. Målene bør være tydelige og realistiske, og de må også være kontrollerbare. Dette gjelder både for trafikk og for salg. Resultatene kan for eksempel måles gjennom merkevare-tracking, eller ved å telle leads eller faktiske salg.

Kort oppsummert

Å lage en konkurransedyktig innholdsstrategi trenger ikke å være vanskelig, men det kan være en tidkrevende prosess. Det er likevel verdt å investere både tid og penger på å gjøre en grundig jobb i planleggingsfasen, slik at du når ut til publikum med innholdet ditt. Hvis ikke kundene finner innholdet hjelper det ikke hvor godt det er, så sørg for at kommunikasjonen er god, slik at du kan oppnå de resultatene du ønsker deg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *