Å lage en nettside eller en blogg var tidligere en stor og kompleks sak. Du måtte kunne kode, og kunne det grunnleggende om f.eks. HTML og CSS i det minste. Men i 2003 lanserte Matt Mullenweg og Mike Little en plattform for å publisere og styre innholdet på en nettside, og som de kalte WordPress. Dette er et «Content Management System» (CMS) med åpen kildekode, dvs. det er gratis for alle å bruke.

I starten var det for det meste bloggere som benyttet WordPress. I dag er det ikke bare småbloggere og enkle nettsider som er laget i WordPress, men også store organisasjoner og selskap benytter dette publiseringsverktøyet for sine sider. WordPress er faktisk verdens mest brukte publiseringsverktøy. Per mai 2019 har verktøyet en markedsandel på 60,6 %, og det finnes nå over 60 millioner nettsider som er laget med WordPress.

Hvorfor velge WordPress?

Det mest geniale ved WordPress er at systemet er så lett å bruke. Utviklerne av systemet har hatt brukervennlighet høyt i fokus, i tillegg til nettstandarder og utseende-muligheter. Du trenger ikke kunne programmering for å bruke systemet, likevel har du muligheten til å legge til koder for å tilpasse det ditt behov. WordPress er kodet i PHP, med CSS og JavaScript for å spisse utseendet. Alle data ligger i en mySQL-database i tillegg.

WordPress’ kjerneprogramvare kan lastes ned gratis, og den finnes på et utall forskjellige språk, også på norsk. Du blir veiledet gjennom hele installeringen slik at du har et grunnlag til en nettside du kan bygge videre på og tilpasse etter egne ønsker og behov. Utseendet og funksjonaliteten på nettsiden kan du endre ved bruk av ulike tema og utvidelser eller tillegg som kan lastes ned. Disse finnes både i gratisversjoner og betalbare versjoner.

Utseende og funksjoner i WordPress

Enkelt forklart kan du nesten sammenligne en WordPress-nettside med smarttelefonen din. Kjerneprogramvaren er operativsystemet ditt, mens temaet blir som bakgrunnsbildet på skjermen, og plug-ins tilsvarer alle de morsomme og nyttige appene du laster ned. De fleste av temaene, har ulike plug-ins som styrer deler av funksjonene. Dette finner du i alle varianter og til alle formål. På denne måten tilpasser du nettsiden din helt perfekt til ditt formål.

Det er utviklere og programmerere som har spesialisert seg på å lage og selge temaer og plug-ins til nettsider i WordPress. Her kan du finne noe som er spesiallaget til nettopp din bransje og type nettside. Du kan velge blant tusenvis av lekre utseender og funksjonaliteter. Driver du som eiendomsmegler er det spesialutviklede temaer for denne bransjen, og det samme gjelder om du har en nettbutikk. Du kan kombinere alt dette omtrent som du vil.

Fordeler og ulemper med WordPress

Den største fordelen ved å bruke WordPress er helt klart at verktøyet er gratis og meget brukervennlig. I tillegg er systemet laget slik at nettsidene tilpasser seg de ulike enhetene som brukeren har. Det vil si at nettsiden blir fin uansett om du bruker mobil, nettbrett eller PC. Det er et hav av muligheter for utseende og funksjoner i WordPress, og det tar kort tid å vedlikeholde siden. Dessuten blir nettsidene meget søkemotorvennlige.

Den største svakheten med en åpen kildekode som WordPress, er at uvedkommende og ikke vennligsinnede hackere kan finne sikkerhetshull som de kan utnytte. Det vi ser i dag er at dette problemet er størst på plug-ins (utvidelsene). Du skal også være påpasselig på at utvidelsene jobber godt sammen, både med hverandre og kjerneprogrammet. Når tilgjengeligheten er stor og gratis, vil du dessuten finne mange nettsider som er nesten lik din egen.

Forskjellen på wordpress.org og wordpress.com

Det kan i begynnelsen være litt vanskelig å skille mellom wordpress.com og wordpress.org. På sistnevnte ligger fullversjonen av kjerneprogramvaren gratis til nedlastning, samt en rekke utvidelser. Du må da ha et eget domenenavn først, og et webhotell som siden skal installeres på. WordPress.com derimot, er en hostingtjeneste som er opprettet av medeierne i WordPress. Her kan du velge pakkeløsninger med ulike muligheter til utseende og funksjoner – noe mer begrenset enn å ha eget webhotell.

Sammendrag

WordPress er i 2019 verdens desidert mest brukte publiseringsplattform. Det er alt fra enkle blogger til store firmaer som Brønnøysundregistrene, Spotify, New York Times og Mercedes-Benz som bruker WordPress. Risikoen for at nettsiden din blir forholdsvis lik andres er selvfølgelig stor når programvaren er gratis. Men du har også muligheten til å gjøre din side helt unik når du bruker WordPress. Ta høyde for ulempene og utnytt alle fordelene – så er WordPress det beste valget.

One Reply to “Introduksjon til WordPress”

  1. Very great post. I just stumbled
    upon your weblog and wished to mention
    that I have truly enjoyed surfing around your weblog
    posts. In any case I will be subscribing for your feed and I’m hoping
    you write once more soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *