I jungelen av ulike publiseringsverktøy å velge mellom, ligger dette på en annenplass når vi måler markedsandeler. Systemet er kun slått av WordPress i denne sammenhengen. I mai 2019 hadde Joomla! 5,2 % markedsandel på verdensbasis. Navnet sitt har dette verktøyet fått fra swahili. «Jumla» betyr «alle sammen» og har samme uttale. I likhet med flere andre, er denne publiseringsløsningen også basert på en åpen kildekode som alle kan fritt benytte.

Teamet som står bak Joomla! var i sin tid med på å utvikle publiseringsverktøyet Mambo. I 2005 oppsto det en splid innad i Mambo, og en del av utviklerne trakk seg ut og utga i september 2005 første utgave av Joomla!. Halvannet år senere kom en utvidet og forbedret versjon, som også økte funksjonaliteten og ga muligheten til å velge blant flere språk. I dag finnes Joomla! på over 40 ulike språk.

Hvorfor velge Joomla!

Denne publiseringsløsningen (Content Management System, forkortet til CMS) er en fri programvare som er laget i PHP, pluss en tilknyttet MySQL database. Alle endringer du gjør og innholdet på nettsiden din foregår i nettleseren. Joomla! fungerer like godt på alle nettlesere, du velger selv om du vil benytte Safari, Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox. Verktøyet er også oversatt til norsk, noe som forenkler bruken enda mer.

Joomla! sier at dette er en fri programvare. Med det gir de sine brukere total frihet til å kjøre programmet, studere det og endre det slik at det passer for deg og ditt formål. Du kan også kopiere programmet, og om du forbedrer det kan du til og med dele endringene med alle. Og dette er jo selve kjernen av programmets navn – alt er fritt for alle sammen.

Tilleggsprogrammer og maler i Joomla!

Joomla! er det vi kaller «responsiv», det innebærer at nettsider i denne programløsningen vil endre seg etter hvilken enhet du benytter for å åpne nettsiden. Det er ikke nødvendig å lage egne sider for mobil eller nettbrett. Det finnes nærmere ti tusen utvidelser for Joomla!, så du kan tilpasse nettsiden til alt du måtte ønske. Det er muligheter for å personalisere siden din med bildegallerier, formularer, slideshow, nyhetsbrev og mye mer.

Utseendet til nettsiden din kan styre ved hjelp av maler, eller «templates» som de også kalles. Det finnes noen standardmaler i Joomla! som du kan bruke for å endre farger og design. Dessuten finnes det en rekke gratis maler som kan lastes ned fra nett. Ønsker du en helt særegen mal til nettsiden din, er det mange leverandører av tilpassede Joomla-maler i flere prisklasser. Dette gjelder også utvidelsene.

Fordeler og ulemper ved Joomla!

Joomla! drives av et fellesskap av utviklere og er ikke eid av noe selskap. Dette innebærer at det ikke er noen avgifter eller kostnader tilknyttet din bruk av plattformen. Dessuten er alle brukerne velkomne til å endre og utbedre kildekoden verktøyet er bygget på. Joomla! er godt tilpasset for bruk i nettbutikker, og det finnes en rekke gode utvidelser til dette. Det er et brukervennlig CMS som også er raskt.

Det finnes ikke like mange maler og utvidelser for å tilpasse utseendet og funksjonaliteter i Joomla! som i andre publiseringsverktøy. Det finnes mye i fellesskapet som kan brukes, men disse kan være litt vanskelig å finne. Utseendemessig er heller ikke Joomla! like flott som WordPress, og systemet er også noe vanskeligere i bruk. For deg som er utvikler, er det ikke like gode muligheter til endringer som i f.eks. Drupal.

Joomla! i Norge

Foreningen Joomla! i Norge er en norsk organisasjon for Joomla-brukere. Dette er ikke noen offisiell del av Joomla!, men ble stiftet i 2006 som en nøytral forening for brukere, leverandører og oversettere i Norge. Det er ikke noe selskap og alt som gjøres er dugnadsarbeid. Som ny bruker vil du finne mye hjelp og veiledning på deres nettsider. Og alt er på norsk for at ting skal være enklere å forstå.

Sammendrag

Joomla! kommer fra det swahiliske ordet «jumla» som betyr «som en helhet» eller «alle sammen». Dette symboliserer at publiseringsverktøyet skal være tilgjengelig for oss alle, og vi skal sammen ta vare på det som en helhet. Joomla! er et verktøy som kun er slått av WordPress når det kommer til antall brukere verden over. I tillegg til alle tilleggsfunksjoner du kan legge til, er det også store muligheter for å tilpasse utseendet etter dine ønsker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *