E-post, eller elektronisk post, har for lengst blitt en del av hverdagen til de fleste av oss. De fleste av oss vil finne nye e-postmeldinger i innboksen hver eneste dag, både til glede og til besvær. Mange av e-postene vi mottar er bekreftelser på ordrer eller lignende, for eksempel om vi har bestilt varer på internett, eller kanskje en reise. Men det aller meste er stort sett reklame.

Før i tiden mottok de fleste av oss reklame fysisk i postkassen sin. Dette kunne være ukens tilbud på matvarer på lokalbutikken, eller kanskje reklame for møbler på en møbelbutikk. Vi mottar fortsatt slik reklame, men i dag er den fysiske reklamen på papir i stor grad byttet ut med reklame på e-post. Vi skal nå se litt nærmere på bruken av e-post som et verktøy innen digital markedsføring.

Hva menes med markedsføring?

Enkelt forklart er markedsføring en samlebetegnelse som brukes om virksomhetenes aktiviteter når det kommer til produktutvikling, distribusjon, markedspåvirkning og markedsundersøkelser. Alle disse tiltakene benyttes for å kunne selge mest mulig av en vare eller tjeneste, eller kanskje et konsept. Det finnes flere ulike disipliner innen markedsføring, og disse kan deles inn i markedsanalyser, produktutvikling/innovasjon, prissetting (inkludert fakturering, kostnadsberegning, betalingsordninger m.m.), distribusjon og reklame. Spesielt i sistnevnte disiplin er e-post et aktuelt verktøy.

Reklame er noe virksomheter benytter med mål om å påvirke kundens oppfatning av varen, tjenesten eller konseptet. Dette er også kjent som merkevarebygging, og bidrar til å skape kjøpsimpulser blant aktuelle kunder. Dersom du for eksempel får en e-post om at mobiltelefonen du har hatt lyst på i flere måneder er satt ned i pris, og det gjerne kun i en begrenset tidsperiode, er sjansen stor for at du kjøper mobilen.

Fordeler med e-post innen markedsføring

Det er flere gode grunner til at virksomheter velger å bruke e-post som et verktøy når de skal markedsføre en tjeneste, et konsept eller et produkt. Det mest innlysende er selvfølgelig at det er mer miljøvennlig, ettersom fysisk reklame på papir erstattes. En annen fordel er at reklame på e-post kan nå målgruppen umiddelbart, og dermed blir ferskere enn reklame som sendes via vanlig postgang (som ofte kan ta flere dager).

Når en virksomhet sender reklame for et produkt på e-post, er det også enklere for kunden å stille eventuelle spørsmål (dersom noe skulle være uklart), og få svar med en gang – via nettopp e-post. Når en potensiell kunde kan kommunisere med butikken eller aktøren mer eller mindre umiddelbart, er det selvfølgelig også større sjanse for at kunden kjøper produktet, heller enn å gå til en konkurrent med tilsvarende produkt.

Noen ulemper?

Alle medaljer har en bakside, og slik er det også med markedsføring via e-post. Mens du kan merke den fysiske postkassen din med «Nei takk til reklame», risikerer du å få mye uønsket reklame på e-post. Dette er kanskje en fordel for virksomheten, som kan nå gjennom til (motvillige) potensielle kjøpere, men kan fort oppleves som «spam» av den gjennomsnittlige forbrukeren. Heldigvis er det ofte mulig å melde seg av nyhetsbrev.

Det er imidlertid ikke all reklame som fås på e-post som gir mottakeren mulighet til å ikke motta videre reklame, men slike aktører er som regel useriøse. En annen ulempe med markedsføring via e-post, er at svindlere og kriminelle kan sende ut falske e-poster, gjerne der mottakeren bes om å overføre penger til et spesifikt kontonummer for å motta en vare (som i realiteten aldri vil bli sendt til kunden).

Hvorfor er markedsføring på e-post så populært?

Det sies at markedsføring på e-post i snitt gir 4 300 % avkastning på bedriftens investeringskostnader, noe som er svært bra. Ifølge en undersøkelse mener også 59 % av alle markedsførere innen B2B at e-post er metoden/kanalen som er mest effektiv for å generere inntekt. Direkte salg fra e-post skal også være tre ganger så effektivt som reklame på sosiale medier, og 66 % av kundene foretrekker å bli kontaktet på e-post fremfor via andre kanaler.

Oppsummering

Stadig flere virksomheter velger å markedsføre produktene, tjenestene eller konseptene sine gjennom e-post, eller elektronisk post som det egentlig heter. Reklame via e-post har både fordeler og ulemper, men vi mener fordelene veier opp for ulempene. Det er lettere for virksomhetene å nå/kommunisere med potensielle kjøpere, og kundene ser også ut til å foretrekke reklame i innboksen sin fremfor på sosiale medier eller i den fysiske postkassen utenfor huset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *