SEM som står for «Search engine marketing», eller «søkemotormarkedsføring» på norsk, dreier seg om all markedsføring via søk. Det er viktig å være enige om hva begrepet egentlig betyr, da det finnes flere ulike tolkninger. I den bredeste definisjonen betyr «Search engine marketing» alle verktøy som benyttes for å markedsføre et produkt eller en tjeneste via søkemotorer som Google eller Bing. I denne tolkningen er SEO også en del av helheten.

I noen andre tolkninger skilles det mellom SEO, «Search engine optimization» og SEM. På den måten velger du å se for deg at all betalt markedsføring, også kalt «pay per click», er SEM, men alle grep som gjøres på nettsiden for å øke organisk trafikk ved å få bedre plasseringer i søkeresultat, er SEO. Det finnes egentlig ikke noe helt riktig eller galt i forhold til disse to synsvinklene.

Viktigheten av søkemotormarkedsføring

Å generere trafikk via søkemotorer er ekstremt viktig. Noen selskaper trekker det så langt som å si at hvis du ikke finnes på Google, da finnes du ikke. Det er en viss sannhet i det. Svært mange kjøp begynner med et søk, og de aller fleste selskaper er avhengige av markedsføring via hovedsakelig Google. Det er dessuten kritisk å komme høyt opp i søkeresultater, for få brukere blar videre.

Som annonsør har du egentlig ikke noe valg. Du kan selvfølgelig kjøpe annonser via ulike annonsenettverk, men uansett hvor bra disse nettverkene er på målrettet annonsering blir det ikke det samme som å være med i søkeresultat. Hvis en bruker søker etter «beste forbrukslån», er det et ekstremt klart tegn på at brukeren er på jakt etter et lån. Disse søkene er blant de dyreste å kjøpe plass på.

Kjøpte og organiske resultater

Hvis vi fokuserer på de kjøpe resultatene, som definitivt er en del av SEM, er det viktig å forstå hvordan annonseplasser på for eksempel Googles søkeresultat fungerer. Prisen du betaler per klikk vil være direkte avhengig av hvor populær annonseplassen er. Det medfører at eksemplet med søk etter lån er svært dyrt, og det vil ofte være nødvendig å betale flere hundre kroner per klikk for slike populære søkeord.

Dette viser dessuten hvor viktig SEO er. Det koster svært mye penger å kjøpe seg en førsteplass på Google, og hvis du klarer å generere en organisk førsteplass med godt innhold og fornuftig SEO, kan du spare mye penger på kjøpte resultater. Det betyr igjen at et domene som har klart å komme seg opp på førsteplass i et organisk søk – for populære søkeord – er mye verdt mye penger.

En sunn SEM-miks

Organiske klikk, som du får fra godt innhold på en god nettside, er altså svært viktige. Ikke minst fordi når du har innholdet og rankingen på plass, er klikk du får organisk «gratis». Men det betyr samtidig ikke at det er lurt å fokusere kun på SEO, og helt kutte ut markedsføring i form av kjøpte klikk fra søk som er relevante for ditt produkt eller din tjeneste.

Hvis du søker etter kjente selskaper, har nesten alle kjøpt annonser på toppen av Googles resultat, uavhengig av om de faktisk er det første organiske resultatet på listen. For et mindre selskap er det enda viktigere å kjøpe seg klikk, spesielt hvis du er i en vekstfase eller holder på å bygge opp nettsiden din. SEM-kampanjer kan dessuten raskt forandres for å gå optimale resultat, med nye søkeord og annonser.

Finne søkeord

En viktig del av en god SEM-strategi, er å finne de søkeord som er mest relevante or ditt selskap. Samtidig må du prøve å finne søkeord som du kan kjøpe annonser på til en fornuftig pris. Det er kanskje for dyrt for deg å kjøpe annonser på søkeordet «forbrukslån», men kanskje du kan finne andre varianter som er litt mindre vanlige og som det ikke er like høy konkurranse om?

Oppsummering

Før du gjør noe annet i forhold til SEM, må du være sikker på at du og de du jobber sammen har samme oppfattelse av hva SEM er, spesielt i forhold til SEO. Videre bør du prøve å finne en sunn balanse mellom kjøpte klikk av høy kvalitet på gode søkeord, og organisk trafikk med klikk som du fortjener med godt innhold som gir deg høye plasseringer i søkeresultatene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *