Søkemotoroptimalisering er svært viktig for alle selskaper som tilbyr produkter eller tjenester på nett. Noen går så langt som å si at hvis du ikke finnes på Google, da finnes du ikke. Det er ikke langt fra sannheten, i dag er det svært mange kjøp som begynner som et søk på Google eller noen av de andre søkemotorene. Søkemotoroptimalisering, eller SEO, er metoder for å sikre tilstedeværelsen på for eksempel Google.

I dag er SEO en stor og viktig industri, for å komme godt ut i søkeresultat må store selskaper ofte få hjelp av profesjonelle selskaper som jobber med søkemotoroptimalisering. Det er viktig å huske på at SEO handler om hvordan det er mulig å få sitt innhold til å vises organisk i søkeresultater, når du kjøper resultater handler det om søkemotormarkedsføring, eller SEM, som er noe helt annet.

Metoder for søkemotoroptimalisering

Det finnes en rekke ulike metoder for å hjelpe en nettside oppover i søkeresultater. Metodene utvikles hele tiden i takt med oppdateringer i søkemotorenes algoritmer. Det finnes selvfølgelig flere ulike søkemotorer, men for de aller fleste er Google det foretrukne alternativet. Det betyr også at det selvfølgelig er Google som er det hovedsakelige målet for de aller fleste som er aktive innenfor søkemotoroptimalisering, Bing eller Yahoo er mye mindre viktige.

Søkemotorer fungerer i bunn og grunn ved å følge linker. Uten linker, kan søkemotorer ikke navigere rundt på nettet og etter hvert finne «alle» sider. Derfor er linker svært viktige i forbindelse med søkemotoroptimalisering. I en perfekt verden vil et selskap bygge godt innhold, som gjør at mange andre siden vil lage linker til selskapets innhold. Da vil innholdet kommer høyere i søkeresultater, da linker tolkes som noe positivt.

Utvikling

I begynnelsen var søkemotoroptimalisering enkel. Metoder som «keyword stuffing» var i bruk mange steder, der selskaper helt enkelt fylte opp sider med en mengde vanlige søk for å komme med i resultatet. Etter hvert som internett og søkemotorene har blitt mer komplekse, er det ikke like enkelt lenger. Den grunnleggende logikken basert på linker er fortsatt der, men algoritmene tar hensyn til mye mer og kan ikke «lures» like lett.

Et eksempel på større endringer i nyere tid, er høyt fokus på mobile enheter. I dag må en nettside være mobiltilpasset for å få høyeste karakter fra Google. Det spiller ikke noen rolle om innholdet ditt er kjempegodt, og får en mengde linker fra andre sider, du må fortsatt lage nettsiden slik at den går å bruke fra mobil. Google er nesten alltid åpne om denne type endringer.

Struktur

Hvordan en nettside er bygget opp er viktig. Det finnes enkle HTML tagger som Google leser, i form av tittel og beskrivelse. Likevel er dette bare begynnelsen, det er viktig at innhold er godt bygget opp og gir mening. Gamle dagers «keyword stuffing» fungerer ikke lenger, Google algoritmer har blitt intelligente nok til å kunne se igjennom denne typen av taktikker. Likevel er maskiner ikke mennesker, og de kan fortsatt lures.

Det finnes selvfølgelig noen som fortsatt spekulerer i dette, og lager innhold som bare er tenkt for søkemotorer. Dette er likevel ikke en taktikk som er veldig holdbar i det lange løp. SEO handler om å komme høyt i resultatlistene hos Google, men det spiller ikke noen rolle hvis innholdet ditt ikke er godt når det vel er et menneske som besøker nettsiden. Da er det kanskje bedre å kjøpe klikk.

White, grey og black hat

Innenfor SEO nevnes noen ganger begrepene white hat, grey hat og black hat. Disse begrepene er også kjent fra hacking, og handler om hvorvidt noen gjør ting «rett» (white hat) eller «galt» (black hat). Innenfor søkemotoroptimalisering kategoriseres metoder som spiller på lag med søkemotorene, for eksempel ved å oppdatere til mobilvennlige sider, som «white hat». På den andre siden har vi metoder, som falske sider, som kategoriseres som «black hat».

Oppsummering

Søkemotoroptimalisering er ekstremt viktig for alle som har en tilstedeværelse på nett. Det kan være lett å få panikk hvis du ser at nettsiden din ikke er langt opp på søkeresultatene til Google. Likevel er innhold det aller viktigste. Med fornuftig bruk av taktikker som gjør at Google liker dine nettsider, og som samtidig gjør at dine besøkere finner det de ser etter, vil du kunne nå toppen av de organiske resultatene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *